Zabráňte prenosu infekcií udržiavaním čistého prostredia
22 marca, 2023

Zabezpečenie čistého prostredia môže byť jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zabrániť prenosu infekcií. V tomto článku sa dozviete, ako udržiavať čisté prostredie v nemocnici a domácnosti. Poskytneme vám aj všeobecné tipy, ktoré treba dodržiavať v akomkoľvek priestore.

Čisté prostredie v domácnosti

V domácnosti je potrebné dbať na správnu hygienu rúk všetkých rodinných príslušníkov, pravidelné čistenie povrchov a izolovanie chorých členov domácnosti.

Izolujte osoby s nákazlivými infekciami

Pacient s nákazlivou infekciou by mal byť umiestnený do samostatnej izby, ideálne s vlastnou kúpeľňou. Dvere by mali byť vždy zatvorené a miestnosť dobre vetraná.

Používajte ochranné pomôcky

Ostatní členovia domácnosti by mali pri starostlivosti o pacienta používať ochranné pomôcky. Používanie rúšok je úplne nevyhnutné. Väčšina infekcií sa šíri najmä prostredníctvom dýchacích ciest, keď infikovaná osoba kašle alebo kýcha. Textilné rúška na tvár Prolen® Medical vyrobené zo 100% polypropylénového certifikovaného vlákna Prolen® Siltex a Prolen® Bodyfresh účinne znižujú riziko kontaminácie.

Vírusom sa môžete nakaziť aj z kontaminovaných povrchov. Používajte pri starostlivosti o nakazenú osobu ochranné rukavice Prolen® Medical, ktoré vám poskytnú antivirálnu a antimikrobiálnu ochranu.

Pravidelne čistite povrchy

Pravidelne dezinfikujte a čistite povrchy, ktorých sa často dotýkate. Ide napríklad o kľučky, jedálenský stôl alebo predmety v kúpeľni. Používajte na to prípravky s obsahom chlóru alebo alkoholu. Ak sú členovia rodiny chorí, čistite povrchy častejšie.

Čisté prostredie v nemocnici

Zamestnanci v zdravotníckych zariadeniach zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní čistoty v priestoroch nemocnice. Pomôcť pri udržiavaní čistého prostredia a hygieny by však mali aj pacienti.

Skontrolujte svoju izbu

Vyzerá vaša nemocničná izba čisto? Ak niečo nie je v poriadku, informujte personál, aby mohol vašu požiadavku okamžite riešiť.

Používajte ochranné pomôcky

Rovnako ako v domácnosti, aj v nemocnici pomáhajú ochranné pomôcky znižovať riziko infekcie. Ochranné rúška, rukavice a plášte Prolen® Medical sú vyrobené z polypropylénového vlákna, ktoré má antimikrobiálne a antivirálne vlastnosti.

Udržujte poriadok

Prineste si so sebou do nemocnice iba predmety, ktoré potrebujete. Uchovávajte ich mimo podlahy. V blízkosti postele by ste mali mať nádobu na odpad a používať ju na vyhadzovanie odpadkov. Predtým, ako si položíte nohy na posteľ, si vyzujte papuče a návleky.

Ďalšie tipy, ktoré treba dodržiavať v akomkoľvek priestore

Nižšie uvedené tipy dodržujte v akejkoľvek situácii. Nezáleží na tom, či ste v práci, v nemocnici, doma alebo v autobuse.

Dodržujte správnu hygienu rúk

Vedeli ste, že80 % infekcií sa šíri špinavými rukami? Pravidelné umývanie rúk mydlom a vodou je preto pri prevencii voči ochoreniam kľúčové. Umývajte si ruky po použití toalety, pred konzumáciou jedla a po každom návrate domov aspoň 40-60 sekúnd.

Nezdieľajte osobné predmety

Nezdieľajte s inými osobami alebo rodinnými príslušníkmi kefy, uteráky, holiace strojčeky ani iné osobné predmety.

Používajte vreckovku

Pri kýchaní a kašľaní si zakryte ústa a nos vreckovkou. Pokúste sa nosiť vreckovky vždy pri sebe. Ak ich práve nemáte k dispozícii, kýchajte do ruky.

 

Zdroje:

https://www.niinfectioncontrolmanual.net/isolation-patients