Očkovanie ako prevencia v zimnom období: Aké sú výhody a nevýhody očkovania proti chrípke?
9 januára, 2023

Chceli by ste sa túto zimu vyhnúť chrípke a rozmýšľate nad očkovaním? Alebo nad očkovaním uvažujete už dlhšiu dobu, no stále ste sa nerozhodli? V tom prípade je tento článok určený pre vás. Vysvetlíme si, ako očkovanie funguje, aké sú jeho výhody, nevýhody a povieme si aj o ďalších spôsoboch ochrany proti chrípke.

Ako funguje očkovanie proti chrípke?

Pri očkovaní sa vstreknú do krvného obehu bielkoviny, ktoré sa bežne vyskytujú vo víruse chrípky. Imunitný systém na to následne zareaguje tak, že si vytvorí špecializované imunitné bunky, ktoré nazývame protilátky. Tieto protilátky dokážu bojovať proti chrípkovým vírusom.

Výhody očkovania

Očkovanie proti chrípke prináša viacero výhod. Funguje ako prevencia proti chrípkovej infekcii, dokáže zmierniť priebeh a chráni tých najzraniteľnejších.

Prevencia proti nákaze chrípkou

Vakcína proti chrípke dokáže zabrániť 40 % až 60 % chrípkových infekcií. Protilátky zostávajú po očkovaní v tele počas celej chrípkovej sezóny. Môžu zabrániť tomu, aby ste ochoreli alebo výrazne zmierniť priebeh chrípky.

Očkovanie zmierňuje príznaky

Chrípku môžete dostať, aj keď ste sa proti nej nechali zaočkovať. Po očkovaní však budete mať pravdepodobne menej závažný priebeh. Vaše imunitné bunky majú po očkovaní väčšiu pravdepodobnosť rozoznať vírus chrípky ako hrozbu a začnú s ním bojovať skôr.

V štúdii z roku 2015 sa zistilo, že očkovaní dospelí mali pri nákaze chrípkou v porovnaní s neočkovanými nižšiu pravdepodobnosť vzniku vysokej horúčky. Očkovanej skupine taktiež rýchlejšie ustúpili príznaky.

Budovanie kolektívnej imunity

Očkovaním pomáhame budovať kolektívnu imunitu. Znamená to, že čím viac ľudí je imúnnych voči chrípkovým vírusom, tým menšia je pravdepodobnosť ďalšieho rozšírenia. Komunitná imunita je obzvlášť dôležitá pre ochranu starších ľudí, ľudí so zdravotnými problémami alebo bábätiek, ktoré ešte nemôžu podstúpiť očkovanie proti chrípke.

Nevýhody očkovania

Očkovanie so sebou prináša aj nevýhody. Za jednu z najväčších nevýhod môžeme považovať práve vedľajšie účinky, ktoré však zvyčajne netrvajú dlho.

Vedľajšie účinky

Jednou z nevýhod očkovania sú vedľajšie účinky, ktoré sú však zvyčajne iba mierne a trvajú približne 1 až 3 dni. Bežnými vedľajšími účinkami očkovania proti chrípke sú:

  • bolesti hlavy,
  • bolesti svalov,
  • pocit nevoľnosti,
  • zimnica,
  • opuch v okolí vpichu.

Stále môžete dostať chrípku

Aj napriek tomu, že sa dáte zaočkovať, existuje stále šanca, že chrípku dostanete. Váš imunitný systém si však po očkovaní vytvoril protilátky, a preto je väčšia pravdepodobnosť, že váš priebeh bude po očkovaní miernejší.

Ako sa chrániť proti chrípke?

Vyššie v článku sme si vysvetlili, že očkovanie je účinný spôsob, ako sa chrániť proti chrípke. Existujú však aj ďalšie spôsoby, ktorými dokážeme znížiť riziko nákazy a prenosu:

  • pravidelné umývanie rúk mydlom a vodou,
  • vyhýbanie sa veľkým davom,
  • posilňovanie imunitného systému,
  • čistenie a dezinfekcia povrchov,
  • nosenie antivirálneho oblečenia Prolen® Medical,
  • používanie ochranných pomôcok.