Na aké baktérie si dávať pozor?
2 novembra, 2022

Existujú rôzne typy vírusov a baktérií, ktoré spôsobujú infekcie v ľudskom tele. Okrem toho, že sú tieto infekcie nepríjemné, nám môžu v niektorých prípadoch spôsobiť aj vážnejšie zdravotné problémy. Aké baktérie sú najkritickejšie a ako sa pred nimi chrániť?

Pozor na baktérie odolné voči liekom

Podľa WHO organizácie sú najkritickejšou skupinou baktérie odolné voči viacerým druhom liekov a antibiotík. Práve na tieto typy baktérií by ste si mali dávať obzvlášť pozor. Keďže sú voči liekom rezistentné, liečba infekcie môže byť náročnejšia a zdĺhavejšia.

Patria medzi ne aj baktérie E. coli a Klebsiella, ktorým sa budeme venovať v tomto článku. Tieto typy predstavujú hrozbu najmä v nemocniciach a sociálnych zariadeniach, kde sa vyžaduje častá manipulácia s prístrojmi a zdravotníckymi pomôckami.

Ako sa môžete chrániť pred nákazou baktériami?

Baktérie sú častou príčinou vzniku infekcie alebo otravy jedlom a vo viacerých prípadoch môžu spôsobiť zdravotné komplikácie. Znížiť riziko nákazy však môžete správnym dodržiavaním hygieny a pravidelnou dezinfekciou.

Zdravotnícke zariadenia

V nemocniciach a sociálnych zariadeniach sa dá znížiť pravdepodobnosť nákazy častou dezinfekciounosením ochranných pomôcok a oblečenia. Zvyčajne sa tu baktérie Klebsiella a E. coli prenášajú priamym kontaktom medzi ľuďmi, napríklad keď sa zdravotnícky personál dotkne kontaminovanými rukami otvorenej rany. Môžu sa však prenášať aj prostredníctvom infikovaných zdravotníckych pomôcok, bielizne alebo oblečenia.

  • Ak ste v nemocnici, používajte antibakteriálne a antivirálne oblečenie Prolen® Medical, ktoré je permanentne ošetrené iónmi striebra a zinku a je odolné voči nozokomiálnym infekciám.
  • Po dotyku nemocničných povrchov si umývajte ruky.
  • Pravidelne čistite a dezinfikujte zdravotnícke pomôcky a vybavenie.

Domáce prostredie

Baktérie Klebsiella a E. coli sa v domácnostiach zvyčajne prenášajú prostredníctvom kontaminovaného jedla, vody alebo rúk. V domácom prostredí dokážete znížiť riziko nákazy dôkladným umývaním rúk a dodržiavaním správnej hygieny pri zaobchádzaní s potravinami.

  • Dôkladne si umývajte ruky mydlom a vodou pred jedlom a po použití toalety.
  • Nedotýkajte sa úst špinavými rukami.
  • Pripravujte a podávajte jedlo pri vhodných teplotách.
  • Udržiavajte povrchy v domácnosti čisté.
  • Nepripravujte jedlo, ak máte hnačku.

Aký je rozdiel medzi Klebsiellou a E. Coli?

  1. coli a Klebsiella sú dva typy baktérií z čeľade Enterobacteriaceae. Tieto baktérie sú pôvodcami rôznych infekcií v našom tele. Hlavným rozdielom medzi E. coli a Klebsiella je oblasť tela, v ktorej spôsobujú infekciu. E. coli napáda gastrointestinálny systém a močové cesty. Infekcie spôsobené baktériou Klebsiella najčastejšie napádajú dýchací systém.