Môže nás rúško s iónmi striebra a zinku ochrániť pred koronavírusom?
6 novembra, 2021

Úradníci verejného zdravotníctva už v apríli odporučili, aby ľudia nosili rúška na tvár a zabránili tak šíreniu COVID-19. Mnohí ich spočiatku považovali za zbytočnosť, no aktuálne sa už stali súčasťou bežného života. Postupom času, kedy už vychádza množstvo relevantných štúdií sa už ľudia začínajú v danej problematike orientovať o niečo lepšie a premýšľajú aj o tom, aké rúška kúpiť, ktoré sú najúčinnejšie či ekonomicky najvýhodnejšie.

Evolúcia ochranných rúšok

Po prvotnom ošiali, ľudia buď vykupovali jednorazové rúška z lekárne, alebo si začali šiť doma vyrobené bavlnené rúška. V médiách sa však začali objavovať informácie o špecifickejších a efektívnejších formách ochrany horných dýchacích ciest, akými sú antimikrobiálne rúška. mlada zena s jednorazovym ruskom

Spočiatku to boli ochranné rúška napustené meďou. Nedávna štúdia časopisu New England Journal of Medicine zistila, že vírus COVID-19 zomrel len niekoľko hodín po umiestnení na medený povrch. Aktuálne sa na trhu čoraz častejšie objavujú rúška s iónmi striebra a zinku. Teória týchto rúšok spočíva v tom, že antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti materiálu môžu poskytnúť omnoho lepšiu a účinnejšiu ochranu ako bežné rúška.

Je známe, že keď je striebro a zinok v nabitom (iónovom) stave, sú biologicky aktívne. Mnohé výskumy opakovane dokazujú, že práve tieto ióny striebra a zinku môžu vstúpiť do bunky vírusov a baktérií a narušiť ich dráhy. Môžu tiež narušiť RNA a jej replikačný cyklus a zabrániť tak šíreniu mikroorganizmov. Ďalším dôkazom účinnosti iónov striebra a zinku je i fakt, že strieborný povlak je využívaný aj v tkanivách medicínskych pomôcok, pretože znižuje riziko infekcií.

 

Ako antimikrobiotické rúška ​​fungujú?

Generálny riaditeľ spoločnosti Noble Biomaterials, biotechnologickej spoločnosti špecializujúcej sa na antimikrobiálne látky pre mäkké povrchy, Jeffrey Keane hovorí o tom, že opakované opotrebovanie látkových masiek môže spôsobiť nepríjemný zápach, zmenu farby a znehodnotenie látky. Cieľom antimikrobiálnych masiek je vyriešiť tento problém. Okrem samosanitácie preto rúška s iónmi striebra a zinku obsahujú aj materiály, ktoré ju udržiavajú čistú a sviežu, napríklad vlákno Prolen Siltex a Prolen Bodyfresh.

Tieto látkové rúška sú navrhnuté tak, aby boli odolné voči zápachu a pomáhali predchádzať množeniu baktérií, pomáhali redukovať vírusy na povrchu látky. Ak si napríklad dáte ruky na bežné rúško, aby ste si ho napravili, vírus by mohol skončiť na vašej ruke a neskôr na vašich ústach alebo očiach.  Antimikrobiálne masky podstatne znižujú toto riziko. Keď kašlete alebo kýchate do antimikrobiálneho rúška, pozitívne nabité ióny v tkanive inhibujú a eliminujú baktérie na povrchu rúška.

Odborníci tvrdia, že čím menej pórovitý je povrch, tým viac vírusu sa vám dostane do rúk, keď sa ho dotknete. Akákoľvek oblasť, ktorej sa často dotýkate, ako sú kľučky dverí a tlačidlá výťahu, je najinfekčnejšia.

 

Rúška z vlákna Prolen Siltex a Prolen Bodyfresh

Rúška spoločnosti Chemosvit Fibrochem, s.r.o. sú vyrobené z certifikovaného 100 % polypropylénového vlákna nazývaného Prolen® Siltex a Prolen® Bodyfresh, ktoré vyrábame na Slovensku a sú permanentne ošetrené aditívom na báze iónov striebra a zinku. Tieto účinné látky zabraňujú rastu baktérií, redukujú nepríjemné pachy a zabezpečujú hygienickú sviežosť. Rúška vyrobené z vlákna Prolen® Siltex a Prolen® Bodyfresh sú tak maximálne bezpečné a zdravé pre naše telo.

Certifikované vlákno

Vlákno Prolen® Siltex a Prolen® Bodyfresh sú certifikované podľa Standard 100 by Oekotex, trieda 1 (teda je vhodné na výrobu dojčenských odevov). Spoločnosť Chemosvit Fibrochem, s.r.o. za ne získala niekoľko certifikátov zaručujúcich jeho kvalitu a bezpečnosť pri používaní.

Chránia pred koronavírusom?

COVID-19 sa primárne šíri prostredníctvom kontaktu medzi ľuďmi alebo kontaktom s niektorými kontaminovanými povrchmi. Richard Martinello, MD, profesor infekčných chorôb na Yale School of Medicine, hovorí, že informácie o účinnosti nosenia rúška vyrobeného z antimikrobiálneho materiálu sú obmedzené. Účinnosť takéhoto rúška by bola relevantná len v prípade, že by sa ióny striebra nachádzali v každom jednom vlákne.

Práve v tom spočíva jedinečnosť ochranných rúšok na tvár vyrobených z vlákna Prolen s iónmi striebra a zinku. Účinná látka sa totiž nenachádza len na povrchu masky, ale je zakomponovaná do každého jedného vlákna. Okrem toho spoločnosť Chemosvit Fibrochem s.r.o. získala laboratórne výsledky, že vlákno Prolen Bodyfresh preukázateľne redukuje koronavírus SARS-CoV-2 až od 99% pri kontakte s povrchom tkaniny. Práve preto sú pravdepodobne najúčinnejšou ochranou voči novému koronavírusu.