Miroslavovi sa do rany dostala infekcia: Môže za to zlá hygiena v nemocniciach?
23 novembra, 2022

Pán Miroslav z Krupiny sa po chirurgickom zákroku v nemocnici nakazil nozokomiálnou infekciou, spôsobenou nemocničnou baktériou Staphylococcus. V rozhovore nám prezradí, ako k tomu došlo a aké komplikácie mu infekcia spôsobila.

Nozokomiálne infekcie, nazývané aj nemocničné nákazy, na Slovensku potrápia ročne tisíce pacientov. Prenášajú sa v nemocniciach najmä prostredníctvom infikovaných rúk, zdravotníckych pomôcok, bielizne alebo oblečenia. Viacerí pacienti museli kvôli nákaze nemocničnou infekciou zostať hospitalizovaní dlhší čas alebo si priniesli nepríjemnú infekciu domov.

Takmer po roku zistil, že išlo o nemocničnú infekciu

Príkladom je aj pán Miroslav z Krupiny, ktorému sa po chirurgickom zákroku dostala do rany nemocničná baktéria Staphylococcus. Niekoľko mesiacov netušil, že išlo o nemocničnú nákazu. Druhý zákrok na tom istom palci som musel na chirurgii podstúpiť ani nie po roku, kde mi lekár oznámil, že v rane bola nemocničná baktéria Staphylococcus,“ tvrdí pán Miroslav.

Pán Miroslav v rozhovore vysvetlil aj to, ako sa u neho infekcia prejavovala a ako sa bude pred nemocničnými infekciami chrániť v budúcnosti.

Ako ste zistili, že máte infekciu? Ako sa Vám prejavila?

Dva roky za sebou som mal zarastený necht na palci na ľavej nohe. Ako 18-ročnému mi na chirurgii zákrokom upravili necht. Bol to malý zákrok, pri ktorom museli miesto aj rezať a šiť. Na palec som mal brať iba lieky od bolesti. Po polroku, v letných mesiacoch, mi palec začal puchnúť, začal pravidelné krvácať a tvoril sa mi záder do mäsa. Druhý zákrok na tom istom palci som musel na chirurgii podstúpiť ani nie po roku, kde mi lekár oznámil, že v rane bola nemocničná baktéria Staphylococcus. Tú som musel dostať pri poslednom zákroku lekára, avšak to nikto nepovedal nahlas.

Vedeli ste hneď, že ste ju získali na pobyte v nemocnici?

Došlo mi to po tom, keď som zistil, že ide o nemocničnú baktériu. Lekári mi to samozrejme nepovedali, ale určite sa to stalo pri poslednom zákroku.

Spôsobuje Vám infekcia nejaké ťažkosti?

Musím povedať, že palec bol na tom už veľmi zle a baktériou bolo napadnuté mäso na palci. Nesmierne to bolelo až pálilo a bola to otvorená rana plná krvi a hnisu. Samozrejme, že zápal nebol príjemný najmä, keď som mal v letných mesiacoch obutú uzavretú obuv.

Ako infekciu liečite?

Na infekciu mi lekári nasadili silné antibiotiká, ktoré som užíval skoro mesiac, kvôli silnému zápalu v tele.

Viete, ako sa do budúcna infekcii strániť?

Môj názor je, aby priestory nemocníc boli viac sterilné a tiež aj oblečenie a vybavenie lekárov. Určite je dôležité, aby akýkoľvek zákrok, či už malý na počkanie (ako v mojom prípade), ale aj väčšie zákroky boli pod prísnou hygienickou kontrolou.

Čo odporúčate iným pacientom, resp. bežným ľuďom ako prevenciu pred infekciami?

Určite je dôležité byť chránený špeciálnym oblečením a v prvom rade dodržať hygienické opatrenia po príchode z kontroly či akéhokoľvek zákroku.

Riešením je dôkladná hygiena

Vo väčšine prípadov sa dá nemocničným nákazám, podobným nákaze pána Miroslava, predchádzať. Je potrebné klásť dôraz na dezinfekciu nemocničných povrchov a vybavenia. Zdravotnícky personál by mal byť chránený špeciálnymi prostriedkami a vhodným oblečením, ako je napríklad antivirálne oblečenie Prolen® Medical. Vďaka tomu sa zníži riziko ďalšej nákazy v nemocničných zariadeniach.