Jednorazové odevy sú neudržateľné a nákladné
14 októbra, 2022

Jednorazové odevy sú často nosené v zdravotníckych a iných zariadeniach, v ktorých sa kladie väčší dôraz na hygienu. Používanie jednorazových odevov môže byť síce pohodlné, pretože po použití ich stačí vyhodiť, no v skutočnosti nejde o vhodné riešenie z ekonomického a environmentálneho hľadiska.

Jednorazové odevy sú neudržateľné

Jednorazové odevy sa musia po použití okamžite zlikvidovať ako biologicky nebezpečný materiál. Takéto zaobchádzanie vytvára obrovské množstvo odpadu. Najproblematickejšie sú najmä ochranné odevy vyrobené z neobnoviteľných zdrojov.

Jednorazové odevy sa zvyčajne likvidujú spaľovaním, čím sa do ovzdušia uvoľňujú znečisťujúce látky vrátane dioxínov, kyseliny chlorovodíkovej a toxických kovov.

Na druhej strane ochranné odevy na opakované použitie je možné prať, pričom ich životnosť môže byť až 300 cyklov. Týmto sa výrazne znižuje množstvo vyprodukovaného odpadu.

Jednorazové odevy sú z dlhodobého hľadiska drahšie

Jednorazové oblečenie je hneď po jednom použití odpad a je potrebné ho vymeniť za nové. Pri jednorazových odevoch sa musíte zaoberať viacerými nákladmi vrátane:

  • likvidácie jednorazového oblečenia,
  • neustále doplňovanie zásob jednorazového oblečenia,
  • práca spojená s častým objednávaním, otváraním a dopĺňaním zásob oblečenia.

Pri kúpe kvalitného oblečenia, ktoré je určené na dlhodobé používanie, je síce prvotná investícia vyššia, no z dlhodobého hľadiska je jeho kúpa výhodnejšia. Kvalitné opakovane použiteľné oblečenie vydrží aj niekoľko rokov, takže nie je potrebné neustále investovať do nákupu nového oblečenia a do likvidácie odpadu.

Prečo si vybrať opakovane použiteľné oblečenie?

Vo všeobecnosti platí, že čím viac cyklov oblečenie znesie, tým lepšie. Taktiež je dôležité voliť recyklovateľné materiály, ako napríklad polypropylénové vlákno, z ktorého je vyrobené zdravotnícke oblečenie Prolen® Medical. Okrem toho, že je toto vlákno recyklovateľné a vydrží až 300 praní, je aj vysoko odolné voči prenosu infekcií.