Aký je rozdiel medzi bavlneným a polypropylénovým zdravotníckym oblečením?
10 augusta, 2022

Pri výbere zdravotníckeho oblečenia je materiál veľmi dôležitým faktorom najmä z hľadiska bezpečnosti a ochrany. Bavlna je často používaným materiálom, no v súčasnosti poznáme aj lepšie riešenia.

Polypropylénové zdravotnícke oblečenie

Oblečenie vyrobené z polypropylénového vlákna Prolen ® Siltex a Prolen ® Bodyfresh s iónmi striebra a zinku má ideálne charakteristické vlastnosti pre nemocničné prostredie, je opakovane použiteľné, s permanentnou antimikrobiálnou ochranou  a vysokým komfortom nosenia.

Znižuje riziko prenosu infekcií

Zdravotnícke oblečenie Prolen ® Medical  je odolné voči prenosu infekcií vrátane infekcie MERS. Je trvalo ošetrené antibakteriálnou a antivírusovou vrstvou na báze iónov striebra a zinku. Tieto zložky boli pridané do oblečenia, aby pomáhali redukovať nepríjemné pachy a znižovať riziko infekčnej kontaminácie.

Zdravotnícke oblečenie Prolen ® Medical má  takmer nulovú savosť a vyschne už do 1h. Keďže nezadržiava vlhkosť, je odolnejšie voči prenosu baktérií a vírusov v porovnaní s oblečením z bavlny.

Má dlhú životnosť

Okrem poskytovania lepšej ochrany proti infekciám má Zdravotnícke oblečenie z polypropylénového vlákna ďalšiu výhodu. Má dlhšiu životnosť ako bavlna a vydrží až 300 praní. Jeho výroba nezaťažuje životné prostredie,  je 100 % recyklovateľné takže ho môžeme považovať za eco-friendly produkt.

Bavlnené zdravotnícke oblečenie

Bavlna patrí stále medzi najpoužívanejšie materiály v zdravotníckom oblečení najmä pre jej pohodlnosť. Dnes však pomaly prichádzame na to, že má pri použití v zdravotníckych zariadeniach množstvo nevýhod najmä v súvislosti s prenosom mikróbov.

Podporuje rast baktérií

Bavlnené oblečenie a posteľná bielizeň neposkytujú dostatočnú odolnosť voči prieniku mikróbov a baktérií. Zistilo sa, že prírodné látky ako bavlna môžu dokonca podporovať rast baktérií a húb, ktoré ju rozkladajú.

Zadržiava vlhkosť

Bavlna má na rozdiel od polypropylénu vysokú schopnosť zadržiavať vlhkosť a jej polymérne väzby sú ľahšie prístupné mikrobiálnym enzýmom. Práve preto je na prienik mikróbov náchylnejšia. Okrem toho môže poskytovať mikróbom živiny vo forme bielkovín alebo sacharidov, čím pre ne vytvára živnú pôdu.