Ako chrániť seba a svojich blízkych v zdravotných zariadeniach, školách a škôlkach pred infekciami
9 septembra, 2022

V priestoroch, v ktorých sa nachádza veľa ľudí je riziko nákazy infekciami zvýšené. Ak chcete pred infekciami chrániť seba a blízkych, je potrebné dodržiavať správnu hygienu, posilňovať si imunitu a používať ochranné pomôcky.

Dodržiavanie hygieny

Pravidelne si po návšteve zdravotníckych zariadení, škôl a iných verejných priestorov umývajte ruky. Umývajte si ich aspoň 20 sekúnd mydlom a vodou alebo prípravkom na báze alkoholu. Týmto spôsobom odstránite vírusy a baktérie, ktoré spôsobujú infekcie a zabránite ich prenášaniu.

Nikdy sa nedotýkajte očí, nosa a úst neumytými rukami. Vírusy sa najčastejšie dostávajú do tela práve prostredníctvom neumytých rúk.

Pri kašľaní alebo kýchaní si nezabudnite zakryť ústa a nos vreckovkou. Ak nemáte pri sebe vreckovku, zakryte si tieto časti tváre ohnutým lakťom, nikdy nie rukou.

Používanie ochranných pomôcok

Ak sa chcete chrániť pred infekciami a zabrániť ich rozšíreniu, noste vo verejných priestoroch ochranné rúško. Uistite sa, či je vyrobené z vhodného materiálu, zakrýva pri nosení nos a ústa, a či okrem mechanickej ochrany poskytuje aj účinnú ochranu pred vírusmi a baktériami.

Ak pracujete v zdravotníckom zariadení, škole alebo škôlke, obliekajte si antibakteriálne a antivirálne oblečenie Prolen ® Medical, ktoré je odolné voči prenosom infekcií. Je permanentne ošetrené antimikrobiálnou a antivirálnou úpravou na báze iónov striebra a zinku, ktoré znižujú riziko prenosu infekcie.

Posilnenie imunity

Posilňovaním imunitného systému sa vaše telo stane odolnejšie voči infekciám a tým ochránite seba aj svoje okolie.

Dostatok spánku

Kvalitný a dostatočne dlhý spánok je dôležitý pre správne fungovanie tela a imunitného systému. Odporúčaná doba spánku je 7 až 9 hodín.

Cvičenie

Fyzická aktivita nám pomáha odbúravať stres, ktorý výrazne oslabuje imunitný systém. Okrem toho pravidelné mierne cvičenie pomáha regenerovať bunky imunitného systému a znižuje zápal.

Pestrá strava

Potraviny rastlinného pôvodu ako sú orechy, semienka, ovocie, zelenina a strukoviny obsahujú veľké množstvo živín, vitamínov a antioxidantov, ktoré posilňujú imunitný systém.