Aká je pravdepodobnosť, že ochoriem cestovaním v MHD?
7 februára, 2023

Či už cestujete verejnou dopravou pravidelne alebo len občas, vždy existuje šanca, že sa vo vozidle nakazíte vírusom. Riziko ochorenia v MHD určujú viaceré faktory, ktoré si spomenieme v tomto článku. Dozviete sa aj to, ako sa môžete pred ochorením v MHD chrániť.

Môžem ochorieť počas cestovania v MHD?

Pravdepodobnosť, že môžete počas cestovania v MHD ochorieť, zvyčajne závisí od viacerých faktorov. Asi najdôležitejším faktorom je aktuálna miera infekcie v oblasti, do ktorej alebo z ktorej cestujete. Ďalšími faktormi sú predpisy o nosení masiek a odstupoch, vaša imunita a obsadenosť vozidla hromadnej dopravy.

V jednej štúdii sa napríklad zistilo, že použitie MHD najviac 5 dní pred objavením príznakov bolo spojené s takmer šesťnásobne zvýšeným rizikom vzniku respiračných ochorení. Z rovnakej štúdii vychádza aj to, že vyššie riziko nákazy mali nepravidelní cestovatelia MHD.

Vo všeobecnosti platí, že pobyt v uzavretých priestoroch s veľkým počtom ľudí môže zvýšiť riziko nákazy. Okrem vozidiel MHD sú teda rizikovými miestami aj preplnené obchodné centrá, divadlá a kiná.

Ako sa môžem chrániť?

Síce existuje riziko, že počas jazdy MHD ochoriete, no neznamená to, že ju musíte prestať využívať. Ak sa chcete chrániť a výrazne znížiť riziko nákazy počas cestovania verejnou dopravou, dodržujte tieto tipy.

Používajte rúško

Nosenie odolného rúška, ktoré zakryje vaše ústa a nos, môže pomôcť zabrániť šíreniu kvapôčok dýchacích ciest, ktoré prenášajú vírus. Vyberajte si kvalitné rúška s potvrdenou antivirálnou aktivitou, ako je napríklad rúško od Prolen® Medical, vyrobené z odolného polypropylénového vlákna.

Dodržujte správnu hygienu rúk

Pravidelne si umývajte ruky mydlom a vodou. Ak je to možné, umyte si ruky čo najskôr po absolvovaní cesty v MHD. Alternatívne môžete použiť aj prenosné dezinfekčné prostriedky na ruky na báze alkoholu.

Zachovávajte odstupy

Snažte sa v MHD dodržiavať čo najväčší odstup. Ak nechcete nosiť rúško alebo ste si ho zabudli, postavte sa bokom alebo chrbtom k ľuďom, ktorí kýchajú a kašľú. V prípade, že osoba vo vašej blízkosti kýchne alebo zakašle, pokúste sa niekoľko sekúnd nevdychovať vzduch.

Noste ochranný odev

Ochranné odevy, ako sú plášte či rukavice vám pri cestovaní MHD poskytnú ďalšiu vrstvu ochrany pred infekciou. Ochranné rukavice s iónmi striebra a zinku od Prolen® Medical vám pomôžu ochrániť ruky pred kontaktom s kontaminovanými povrchmi. Účinnú ochranu poskytujú aj antivirálne ochranné plášte, ktoré zabránia tomu, aby sa vírusy preniesli na váš odev.

Je dôležité znížiť riziko nákazy

Počas cestovania v MHD môžete skutočne ochorieť, a to najmä v prípade, že je v danej oblasti vysoká miera infekcie. Riziko zvyšuje aj preplnenosť vozidla a oslabená imunita. Vyššiu šancu nákazy infekciou môžu mať staršie osoby, osoby s cukrovkou alebo s chronickými ochoreniami srdca a pľúc. Pred ochorením v MHD sa však môžete účinne chrániť tým, že budete dodržiavať odstupy, správnu hygienu rúk a používať ochranné pomôcky.